Den perfekte kjøkkenmaskinen for alle som trener

Cosori airfryer

Airfryer er en type kjøkkenmaskin som har tatt Norge med storm de siste årene og vi i Gorilla Sports har blitt mer og mer nysgjerrige på om en airfryer faktisk kan bidra til et sunnere kosthold i kombinasjon med trening. Det var derfor med store forventninger vi bestilte en av toppmodellene på markedet, Cosori Premium Airfryer, for å teste om dette er en kjøkkenmaskin vi kan anbefale som en del av en sunn livsstil med fokus på trening og kosthold.

Hvorfor valgte vi Cosori Premium?

Det finnes en rekke forskjellige airfryer modeller å velge mellom fra billigprodusenter med middelmådige kritikker til premiummodeller med toppkarakterer og vurderinger helt i toppsjiktet. Vi valgte den siste kategorien airfryere og gikk for en toppmodell som ligger helt i tet når det gjelder airfryer test resultater gjennomført av ledende nettsteder både i Norge og i utlandet. Cosori Premium Airfryer gikk bl.a. av med seieren i den grundige Airfryer best i test på Tekguide.no som i detalj har sjekket egenskapene til de mest populære modellene som finnes på det norske markedet. På papiret virket dette altså som den perfekte kjøkkenmaskinen for alle som ønsker mest mulig næringsrik kost. Spørsmålet er om den faktisk kan klare å leve opp til de høye forventningene når det gjelder praktisk bruk, noe vi kommer tilbake til lenger ned i artikkelen.

Hva er egentlig vitsen med en airfryer?

Ordet airfryer vekker kanskje ikke assosiasjoner til sunn mat. Fritert mat er jo tross alt ikke det som vanligvis står høyest på lista blant de mest treningsbevisste. Her er det utrolig viktig å huske at en airfryer ikke bare er en erstatning for en tradisjonell frityrgryte, men er en allsidig kjøkkenmaskin som kan lage en lang rekke forskjellige kategorier mattyper som fisk, kjøtt og friske grønnsaker. Så kan man jo kanskje spørre seg hva som er vitsen med å kjøpe enda en kjøkkenmaskin for å lage mat som man allerede fint kan klare å lage i en helt vanlig stekeovn. Det flere grunner til dette, og i de neste avsnittene skal gå igjennom hvordan mat laget i en airfryer gir en rekke helsemessige fordeler og skiller seg markant både i forhold til både vanlig stekeovn og frityrgryte.

1.      Du reduserer bruken av usunn olje

Du har sikkert sett alle nyhetssakene på nettet som advarer mot kreftfremkallende stoffer som oppstår ved steking på høy temperatur i kombinasjon med usunn olje. Steker du maten på tradisjonelt vis i stekepanne, stekeovn eller i en frityrgryte er du avhengig av å benytte større eller mindre mengder fett for å få en optimal stekeskorpe og hindre at maten setter seg fast. Dette i kontrast til steking i airfryer hvor maten bli luftfritert på grunn av en effektiv vifte som gjør at varmluften treffer overflaten på maten og danner en stekeskorpe uten at du trenger å benytte noen form for olje, fett eller smør. Resultatet er en drastisk reduksjon i fettinnholdet (Cosori estimerer opptil 90% mindre fett enn ved frityrstekt mat). Dermed kan man steke mat med høyt proteininnhold som kjøtt og fisk med god samvittighet uten å være bekymret for negative effekter som følger med stort forbruk av olje og fett. Dette er en utrolig stor fordel for alle som er opptatt av å få i seg nok proteiner for å kunne få maks utbytte av treningen.

2.      Du får tid til å lage sunn mat igjen

Det ser så enkelt ut når man ser på matprogrammer og de profesjonelle TV-kokkene som effektivt lager den ene fristende retten etter den andre. I realiteten er det alt annet enn enkelt for folk flest å finne tid og ork til å til å lage avanserte retter i hverdagen, og de fleste opplever å måtte ty til ferdigretter på travle dager. Mange har dårlig samvittighet for at de ikke lager mer hjemmelaget mat og føler på at de burde gjøre en større innsats for å spise både sunnere og billigere ved å lage skikkelige måltider uten å måtte benytte halvfabrikata. For alle som kjenner seg igjen i denne situasjonen vil en airfryer være helt genial. På grunn av at maten blir stekt av den intense varmluften som sirkulerer superraskt i beholderen vil maten bli klar veldig mye raskere sammenliknet med en tradisjonell stekeovn. Dersom du benytter en toppmodell som Cosori Airfryer kan du dessuten programmere kjøkkenmaskinen slik at maten blir ferdig når du ønsker det. Bare gjør maten klar før du går på trening så kan du komme hjem til rykende fersk hjemmelaget mat klar for servering. En airfryer kan dermed bidra til at du kan lage skikkelig sunne middagsretter til tross for tidspress og travle dager.

3.      Lag nye spennende retter og opplev ekte matglede

Dersom du er som oss, er det lett for at man lager mange av de samme rettene uke etter uke. Etter hvert blir man matlei og får lyst til å eksperimentere med nye retter, og begynner å lete etter oppskrifter på nettet. Men det å lage helt nye matretter kan fort bli en vanskelig affære når lista over ingrediensene er lang og fremgangsmåten er komplisert. Her må vi berømme Cosori som har laget en skreddersydd liste over enkle oppskrifter som alle vil kunne klare å lage. Oppskriftene benytter du enkelt og greit sammen med de ferdiginnstilte modusene som lar deg sette i gang med matlagingen kun ved å trykke på en dedikert knapp. Lista over matretter som kan lages ved hjelp av de automatiske innstillingene inkluderer:

 • Kylling
 • Fisk
 • Frossen mat
 • Grønnsaker
 • Rotgrønnsaker
 • Pommes frites
 • Biff
 • Reker
 • Bacon
 • Brød
 • Dessert

På denne måten blir det mye enklere å sette i gang med å lage oppskrifter som du tidligere kanskje avskrev som altfor kompliserte og tidkrevende. Har du lyste til å gå enda et skritt lenger for å automatiskere matlagingen bør du vurdere modellen Cosori Smart Airfryer som gir deg muligheten til å styre matlagingen via en mobilapp eller med stemmen noe som gjør at du kan spare enda mer tid i en travel hverdag. Cosori sin app inkluderer dessuten gratis tilgang på 100 fantastiske retter innen de fleste kategorier. Benytter du Cosori Smart Airfryer kan du sende oppskriften fra mobiltelefonen til airfryeren slik at du helt slipper å fikle med manuelle innstillinger.

Hva likte vi mest med Cosori Premium Airfryer?

Hvordan var Cosori Premium Airfryer i praktisk bruk fra dag til dag? Det var som tidligere nevnt med store forventninger vi tok i bruk Cosori Premium Airfryer, og det tok ikke lang tid før vi satte i gang med å lage den første middagsretten. Her har vi gått igjennom noen av egenskapene vi likte best etter ustrakt bruk i en periode på tre måneder.

Brukervennlighet

Mange kjøkkenmaskiner kommer med store tykke manualer som det tar evigheter å sette seg inn i. Instruksjonsboka til Cosori er lettfattelig, og jeg tror ikke vi brukte mer enn maks fem minutter på å sette oss inn i hovedfunksjonene. Det enkle er ofte det beste, og det er ikke tvil om at Cosori har truffet innertier når det gjelder utformingen av displayet og gjort betjeningen enkel og intuitiv. Egentlig trenger man ikke å lese instruksjonsboka for å sette i gang med matlagingen, men vi anbefaler deg å ta en titt for å få med deg gode råd for å oppnå best mulig stekeresultat. For eksempel er det viktig å huske at man aldri skal helle olje i frityrbeholderen slik som i en tradisjonell frityrgryte. Egentlig trenger man ikke å benytte olje i det hele tatt, men vi anbefaler likevel å spraye enkelte matretter med maks en spiseskje olje for å få en bedre smak og en mer gyllen stekeskorpe.

Fantastisk smak og konsistens

Mange tenker kanskje at det er flott at kjøkkenmaskinen er enkelt i bruk, men det viktigste er tross alt at den lager god mat. Når det gjelder selve stekeresultatet er det ikke tvil om rettene vi har laget i Cosori Premium Airfryer oppnådde helt utsøkt smak og toppkarakter fra hele familien. Spesielt når det gjaldt steking av kjøttretter som kylling og biff ble vi overrasket over hvor god stekeskorpen ble til tross for at vi brukte minimalt med stekeolje. Kyllingen ble dessuten veldig mye saftigere sammenliknet med hva vi vanligvis oppnår ved å steke den i stekepanna slik vi pleier. Den store vinneren var likevel hjemmelaget pommes frites. Vi er vant til å kjøpe store mengder frossen pommes frites som er fritert på tradisjonelt vis og som inneholder utrolig store mengder usunn olje. Takket være Cosori Premium har vi begynt å lage skikkelig hjemmelaget pommes frites fra bunnen av med fantastiske resultater. Ved å bytte ut den fabrikkproduserte maten har vi redusert fettinnholdet i maten betraktelig, samtidig som vi har fått et helt nytt perspektiv på å lage nye spennende retter som sprer matglede til hele familien.

Kjapp rengjøring

En ting er å få tid til å lage mer hjemmelaget mat i en travel hverdag. Hva med rengjøring? Er ikke en av farene med å kjøpe enda en ny kjøkkenmaskin at man må bruke enda mer tid på rengjøring ved å måtte pirke ut fett- og matrester som setter seg fast i kriker og kroker? Ikke dersom du investerer i en Cosori Airfryer. Det finnes billigmodeller på markedet som er veldig vanskelige å rengjøre, men med Cosori går rengjøringen nesten av seg selv. Siden kurven som maten oppbevares enkelt kan fjernes er det såre enkelt å skylle og vaske den. Det benyttes dessuten et ikke-klebende belegg slik at matrester ikke fester seg. Ellers er Cosori laget i elegant minimalistisk design uten knapper og brytere hvor fettrester kan sette seg fast, slik at du på kan rengjøre kjøkkenmaskinen med et par lette drag med kluten over de glatte overflatene. En stor lettelse for alle som er opptatt av å gjøre unna oppvasken raskt og effektivt!

Stor kapasitet

Når man trener mye slik som oss er det viktig å få i seg nok og riktig næring. Vi spiser derfor rimelig store porsjoner med kjøtt og grønnsaker så det var viktig å finne en airfryer med stor kapasitet. Siden den rommer så mye som 2,2 kg eller 5,5 liter betyr dette at man kan lage ganske store middagsretter. Det er f.eks. ikke noe problem å få plass til en hel kylling eller steke et par kilo med hjemmelaget pommes frites. Dette gjør at man helt fint kan benytte Cosori Premium Airfryer til å lage mat til 2-5 personer, avhengig av hvilke typer retter man ønsker å lage. Når vi har mange gjester på middagsbesøk, benytter vi ofte airfryeren i tillegg til stekeovn og stekeplate. Det er alltid betryggende å steke maten i Cosori fordi du kan være sikker på at stekeresultatet blir perfekt, og at kjøkkenmaskinen automatisk gir beskjed når maten er klar. Airfryeren har på denne måten gjort forberedelsene til middagsbesøk mye enklere slik at vi er mye mindre stresset og kan bruke mer tid på gjestene.

Hva var vi minst fornøyde med?

Det var ikke så mye vi ikke var fornøyd med. I det store og det hele lever Cosori Premium Airfryer opp til forventningene som en veldig kapabel kjøkkenmaskin som har gitt oss fantastiske matopplevelser, redusert fettinnholdet og den har dessuten fått oss til å lage mange flere hjemmelagde retter fra bunnen av enn før. De få gangene vi ikke var helt fornøyde, var som regel fordi vi fulgte feil fremgangsmåte som f.eks. å fylle frityrkuven for full. Siden selve stekemetoden er avhengig av at varmluften treffer alle overflatene på maten effektivt er det viktig at man ikke stapper beholderen for full og overskrider maksgrensen. Så selv om det er lett å være grådig og fylle opp beholderen maksimalt er det viktig å ha i mente at det er en grunn til at bruksanvisningen understreker at man ikke skal fylle opp beholderen for mye. Dersom maten ikke får direkte eksponering i forhold til den sirkulerende varmluften, vil det bli mye vanskeligere å oppnå et bra stekeresultat. Dersom du derimot følger anvisningene i forhold til kapasitet og husker å riste kurven når du får beskjed om dette vil du derimot være garantert et veldig bra stekeresultat.

Konklusjon

Det er ikke tvil om at Cosori Airfryer lever opp til forventningene. Så selv om lista var lagt høyt etter å ha lest alle best-i-test vurderingene, kan vi med hånden på hjertet si at dette er en kjøkkenmaskin som virkelig kan anbefales til treningsentusiaster. Vi i Gorilla Sports har vært opptatt av å vurdere Cosori i kombinasjon med høy treningsaktivitet og det er ikke tvil om at dette er en airfryer som passer perfekt for alle som tar kostholdet seriøst. Sunn og næringsrik hjemmelaget mat er tross alt det beste grunnlaget for å oppnå varige treningsresultater.

Related Post