Å Velge treningstights til riktig formål

Dame i blå tights som trener ute

I treningsgarderoben for kvinner er det ingenting som er viktigere enn å ha et par gode tights som følger kroppens bevegelser under trening. Leggings av høy kvalitet kan vare i årevis dersom du velger riktig passform, og vil danne grunnlaget for hvor god treningsøkt du får.

På markedet finner du masse leggings eller tights som har spennende fasonger og design som ser lekkert ut. Vi skal gå gjennom de viktigste kriteriene slik at du kan velge det paret som gir deg best støtte og komfort under trening.

Om passform og materialer på tights

Dette ser vel ikke spesielt behagelig ut? Her ser du at materialet strammer seg godt over hoftene og sklir oppover leggen. Absolutt ikke anbefalt!

Leggings er utfordrende å bestille på nett, ettersom alle har forskjellig fasong på kroppen. Enkelte har bredere hofte, større rumpe, eller større lår, og det er ikke slik at one-size-fits-all – som mange produsenter forespeiler deg.

Det er viktig av leggings sitter godt rundt hoftene, men du vil ikke at de skal være for stramme med tanke på bevegelighet. I tillegg bør du også vurdere høyden på midjen ut i fra hva slags øvelser du holder på med. Yoga, styrketrening og kardiotrening krever alle ulik type for å gi enten mer eller mindre støtte rundt magepartiet.

Videre er det viktig å velge materialer som ikke klumper seg opp rundt kneskålene eller på lårene, slik at du slipper å fokusere på å justere tightsen hele tiden mens du egentlig skal fokusere på treningen.

Tynne materialer har også en tendens til å skinne gjennom. Selv om de føles lette og komfortable ut, er det ingen som vil at trusa skal skimte gjennom mens du trener. Sørg derfor å velge materialer som ikke er for tynne og elastiske, og velg en mørkere farge som ikke viser mer enn de skal.

Når du har funnet passform og materialer som er perfekt for deg, er det også viktig å tenke over funksjonalitet. Ønsker du for eksempel å ha med mobiltelefonen og høre på musikk mens du trener, finnes det treningstights som har sidelommer for mobiltelefon, eller andre små ting du ønsker å ha med deg på trening.

Materialer du bør velge for rett følelse

For å sørge for at du får god elastisitet og tykkelse på tightsen, er det viktig å velge elastanmaterialer som Spandex eller Lycra. Disse materialene vil sjeldent kjennes for stramme ut på utsatte områder som lår og hofter, og gir deg bevegelsesevnen du trenger. I tillegg er både Spandex og Lycra veldig slitesterkt og gir god pusteevne – perfekt for både innendørs og utendørs trening.

Mange produsenter tilsetter også polyester, nylon og til og med sølv til elastan for å forbedre pusteevne og svettetransport. Velger du alternativt organiske materialer fremfor syntetisk, kan du oppleve at de ikke er like fuktavgivende og puster like godt under trening. Typiske materialer innenfor denne kategorien er bomull, ull eller bambus som er veldig komfortabel å ha på seg, men ikke like godt egnet som et indre lag for utendørstrening.

Velg riktig ut i fra funksjonalitet

Riktige leggings og tights vil hjelpe deg med å få mest mulig ut av treningsøktene dine på treningsstudioet eller ute i feltet. Derfor må du sørge for at du velger et par som er egnet for din type aktivitet.

Vår beste anbefaling er at du prøver tightsen først i forskjellige stillinger og treningsbevegelser du gjør ofte, slik at du kjenner at de ikke trekker seg oppover eller presser for mye på enkelte områder.

Dette blir selvfølgelig litt mer utfordrende om du bestiller treningstights på nett, men sørg for å velge en forhandler som tillater at du prøver produktet først før du bestemmer deg.

Her er tights tips for deg som:

Løper/kondisjonerer ute – Du trenger slitesterke leggings som kan tåler temperaturforskjeller. Det er også et must at du velger et svettetransporterende material som elastan slik at du ikke oppsamler for mye svette og blir kald i løpet av økten. En lavere midjelinje vil holde deg mer komfortabel mens du løper og puster tungt, men du kan også velge mykere høye midjer som ikke presser for mye på mageområdet.

Driver med Yoga – Når du strekker og bøyer deg mye er det viktig å velge tights med god stretch. Naturlige stoffer som for eksempel bomull og bambus er et godt valg til Yoga, som også er mer skånsom mot huden en syntetiske stoffer. Det er viktig at du unngår tights med glidelåser og snøringer som kan legge igjen merker på mage, siden eller ryggen din. Du bør også velge en høy midje som gjør det mer behagelig å bøye midtpartiet.

Styrketrener – Øvelser som utfall, knebøy og løft krever mer støtte i midjen. Derfor kan du godt velge en med strammere midjepassform for å gi deg mer støtte under løft, men til gjengjeld har god elastisitet over lår og rumpe som ikke presser og skaper merker etter trening. Her vil også elastanmaterialer som Spandex eller Lyrcra passe perfekt.

Jo mer komfortabel du er under trening, jo mer greier du å prestere. Derfor er det viktig å velge tights som passer til ditt formål, enten du driver med fitness, vektløfting eller yoga.

Related Post