Viktig med nok hvile i treningen

mann som hviler hodet på en oute

Enten man driver som toppidrettsutøver eller hobbymosjonist så er restitusjon en viktig suksessfaktor for å nå målene sine. Det er mellom treningsøktene du har mulighet til å hente deg inn igjen, bygge overskudd og gjøre muskulaturen klar til neste økt. I en hektisk hverdag hvor bare det å klare å legge inn en treningsøkt kan være krevende nok i seg selv, så blir det desto viktigere å få satt av tid til restitusjon.

Hvorfor er restitusjon viktig?

Du kjenner deg kanskje igjen fra du begynte med treningen eller når du har startet på et nytt treningsprogram. Da er iveren etter å trene nok så stort at neste økt ikke kan komme for tidlig. Det mange av oss glemmer mellom treningsøktene er å få seg nok hvile. Hvile er nemlig en helt essensiell ingrediens i treningen både for å oppleve fremgang og ikke minst forebygge skader. Nok søvn er en av de viktigste ingrediensene, og forskning viser at mer søvn gir bedre prestasjoner i trening og konkurranse. Det er ikke tilfeldig at toppidrettsutøvere legger inn soving på programmet sitt på dagtid, mellom økter eller like før en konkurranse, samtidig som de sørger for en lang natts søvn.

Gjør aktiviteter som får deg til å slappe av

Fordelen til en som driver med toppidrett er at de kan prioritere hvile i sin arbeidstid, og har gjerne også færre andre forstyrrende elementer enn «hvermansen» i hverdagen. De fleste lever i dag såpass hektiske liv at man har nok med å sjonglere mellom å levere barn på skole og barnehage, prestere på en hektisk arbeidsplass, lage middag og følge opp med lekser og fritidsaktiviteter. Så skal man ha tid til trening, og deretter prøve å tenke hvile. Her gjelder det å finne tiden til å hente seg inn igjen og gjøre noe som får deg til å slappe av. Det kan være å se en Netflix serie, gjøre hobbyaktiviterer som strikking eller spille Playstation. Eller for deg som elsker casinobonuser kan også pengespill på nett være god restitusjon. Uansett hva det måtte være, så gjelder det å finne noe som lar deg samle overskudd og være klar til neste økt.

Ikke glem restitusjonstrening

Hva du spiser og drikker er også en viktig del av restitusjon i treningen. At du får i deg nok væske underveis i treningen er en ting, men påfyll etter trening er også viktig. Nesten uansett hvilken trening du driver med skal det fylles på igjen med karbohydrater og proteiner, som kombinert med hvile er det som skal sørge for at kroppen din bygger seg raskere opp igjen, gjør deg klar til neste økt og forbedrer ytelsene dine. Her vil det være hensiktsmessig å følge en måltidsplan som sørger for at du hele tiden har nok energi og inntak av næring til at du kan prestere og holde deg på topp.

Legger du inn ekstra harde økter i styrketreningen din, eller har deltatt i en konkurranse så er det også viktig med restitusjonsøkter. Hard trening bidrar til at kroppen blir brutt ned i enda større grad enn ellers og øker sjansene for en skade betraktelig. Selv om kanskje kroppen har aller mest nytte av hvile, så vil du ønske å unngå en formsvikt. Derfor vil restitusjonstreningen inneholde økter hvor du tar deg ut i mye mindre grad, enten ved at du trener alternativt, har kortere økter eller løfter mindre enn ellers.

Related Post