Hvordan velge Treningsklær?

Dame som trener ute i tights

Trener du for det meste innendørs eller utendørs? Uansett hva slags treningsaktivitet du brenner for, kan klærne du har på deg gjøre en forskjell i hvordan du føler deg etter trening. Det er flere faktorer som påvirker hvor behagelig treningstøyet ditt er, for eksempel stoffet de er laget av, og om de passer for den type trening du skal gjøre.

Velg treningsklær som transporterer bort svette

Uansett kjønn, aktivitet eller om du trener innendørs eller utendørs, er det ett krav til treningstøy som er veldig viktig – velg et svetteavstøtende material.

Dette er spesielt viktig om du trener utendørs og skal på lange turer i skog og mark med pauser innimellom. I kalde omgivelser med kroppen dekket av svette, ber du bare om å bli frossen og syk.

Ville du satt deg på setet etter denne karen? Våte t-skjorter av bomull etterlater seg store våte flekker på seteryggen som er lite hyggelig for andre gjester som skal trene etter deg.

Hvilke stoffer skal du velge på treningsklær ute?

I Norge kan du oppleve svært varierende vær og temperaturer gjennom hele året. Derfor er det viktig å ha på seg flere lag med klær på overkroppen som både transporterer bort svette og holder kulden ute. I Norge er det vanlig med tre lag.

  1. Innerlag – Syntetiske fibre som Polyester, COOLMAX® og SUPPLEX® er perfekte til å ha på seg i det innerste laget. Plagget bør være tettsittende slik at det ikke lagrer seg for mye fukt mellom det innerste laget og kroppen, og transporterer fukt ut slik at du ikke blir kald når du står stille og tar en pause.
  2. Mellomlag – Dette laget bør sitte litt mer løst som også er av et svettetranporterende material. Poenget med dette laget er å sørge for at svette ikke når ut til det ytterste laget, og beskytte mot kald vind.
  3. Ytterlag – Det ytterste laget skal være laget av materialer som beskytter kroppen din mot regn og vind, men likevel skal den ikke være for tett slik at du blir enda mer klam og svett under trening. Gjerne velg en treningsjakke av enten nylon eller mikrofiber med glidelås til dette formålet.

Når det gjelder treningsbukser eller tights bør du også velge et tettsittende lag innerst som har god pusteevne, og et løsere lag ytterst som er vindtett. Sokker av for eksempel COOLMAX® gjør antrekket komplet, for å sørge for at du ikke blir for våt på beina.

Slik klær du deg på treningssentre

Men treningssentre kan ha enge regler for hva du skal ha på deg, skal vi gå gjennom de viktigste egenskapene som ikke dreier seg om dresskoder.

Her også bør du velge lette materialer som sitter godt inntil kroppen, men de skal ikke være for tette slik at du blir for klam under trening.

Lette materialer – En stor T-skjorte av bomull blir fort tung og veldig våt under en treningsøkt, og dette kjennes ikke komfortabelt ut når du eventuelt gjør styrketrening eller skal gjøre kondisjonstrening på tredemøller eller sykler. Det samme gjelder treningsbukser bomull som føles for tung, og samler opp svette slik at du legger i fra deg svetteavtrykk på seter overalt mens du trener.

Klær som puster – Kvinner kan ofte velge veldig tettsittende klær som gir en behagelig passform under trening. Men mange tenker ikke over pusteevne på eventuelt tights eller topper, noe som fører til at du blir ekstra svett og klam under en har treningsøkt. Bruk derfor materialer som har god pusteevne som polyester og elastan, som også gir mer elastisitet enn andre klesmaterialer.

Riktige sko – Mange bryr seg ikke om om de velger løpesko eller treningssko, og dette kommer helt an på hva slags trening du er mest opptatt av. Går du for det meste på tredemøller kan du fint bruke løpesko, men aerobic og aktiviteter som krever raske skiftende bevegelser krever treningssko med lavere hel og mindre friksjon enn løpesko.

  • God bevegelighet og elastisitet samt god pusteevne er stikkordene for det perfekte antrekket på treningsstudio.

Unngå disse klestabbene på treningsstudio

Fargevalg – Når du skal kjøpe treningstøy er det viktig å tenke over fargene, slik at ikke store svetteflekker skinner gjennom og ser lite pent ut. Dette gjelder spesielt om du bruker klær av bomull og ikke har noe annet i skapet. Velg mørkere farger slik at svette ikke skinner gjennom.

Materialer – Materialer som oppsamler svette slik som bomull er ikke spesielt egnet for treningsstudio, og kan føles ukomfortabelt, vått og klissete. Som nevnt tidligere er det ikke særlig hygienisk å legge i fra seg svetteflekker overalt på treningsstudioet, og det er det vel ingen som setter pris på.

Håndduk – Husk å ta med deg en håndduk for å tørke av apparater du har brukt dem. Dette gjelder spesielt håndtak, tygg og seteområdet, slik at det ikke er bløtt til nestemann kommer og setter seg.

Antrekksvalg – Enkelte treningssenter forbyr treningsklær som er for seksuelt provokative. Har du en pen kropp så skal du selvfølgelig være stolt over den. Men å vise frem for mye kløft eller at klærne skinner gjennom mens du svetter er det nok mange som vil reagere på.

Related Post