Velg riktig treningsgenser utendørs

Dame trener ute i treningsgenser

Treningsgensere for menn for kvinner kommer i flere forskjellige tykkelser og fasonger, og materialene du velger kan ha mye å si for hvordan du presterer under økten. For at du skal få noe utbytte og prestere godt under trening, er det viktig at muskler og ledd holder varmen slik at du ikke føler deg stiv og støl.

Selv om det virker varmt ute når du forlater hjemmet og begynner å trene, kan temperaturene endre seg raskt i dette landet. Vi skal se nærmere på fordelen med å bruke en treningsgenser, og hvilke som passer best både utendørs.

Materialer og funksjonalitet

Som et beskyttende og løst ytterlag kan du fint bruke en hettegenser eller lignende av bomull. Men innvendig bør du ha en topp som er laget av vannavstøtende stoffer som polyester.

Er det veldig kaldt ute og du trenger 3 lag, kan du også spe på en en lettere polyester genser innenfor ytterlaget som sitter løst og behagelig – og gjerne med en høy hals som beskytter deg ekstra mot at kulde skal sive inn gjennom lagene.

Samtidig skal det være lett å ta av og åpne de forskjellige lagene, Om du for eksempel har en hettegenser ytterst, er det lurt å kjøpe en med glidelås helt ned. Det samme gjelder mellomlaget med enten lav eller høy hals, hvor du kan dra ned glidelåsen slik at det ikke blir for varmt i perioder.

Beskytter mot vær og vind

En av de viktigste kriteriene for en treningsgenser du skal bruke som et ytterlag mens du trener, er at den beskytter deg godt og er egnet for et norsk klima. Den skal helst sitte litt løst og ikke stramt over de andre lagene, slik at du ikke opplever at alle lagene blir bløte av svette under trening.

Mange kler seg kun i en bomulls t-skjorte når de skal jobbe eller gå tur ute i skog og mark, og dette kan fort føre til at du bli frossen og syk etter trening. Derfor bør du bestandig ha et godt ytterlag, uansett sesong i dette landet, ettersom det er ofte kald vind og skiftende temperatur.

Studier viser at komfort øker intensitetsnivået mens du trener, og i tillegg forbedrer blodstrømmen i kroppen slik at du ikke blir for støl og kan prestere mer.

Hva er fordelen med å bruke en treningsgenser?

Dame som trener i oransje treningsgenser

I Norge er det flere fordeler å bruke en god genser under utetrening, både for å varme opp kroppen og isolere mot vann og vind.

Det at du holder muskler og ledd varme under trening hjelper deg med å prestere bedre, og mange opplever at de blir mindre vondt i ledd og muskler etter en joggetur eller gåtur når de holder på varmen.

En annen fordel er at du svetter mer under trening, noe som hjelper kroppen med å frigjøre giftstoffer og redusere vannvekt.

Kan du gå raskere ned i vekt ved å bruke en treningsgenser?

Mange tror det, og merker kortvarige resultater på vekten når de begynner å bruke treningsgensere på treningsstudio eller er ute og løper. Men du får noe reduksjon i fettprosent på kroppen enn du ellers ville gjort uten en treningsgenser.

I USA er det utført forskning på dette emnet, med en testkanin som gikk ned hele 10 kilo på 5 dager ved å trene med varmere klesplagg for å øke varme og svetteproduksjon under trening. Men etter å måle fettprosenten, var denne den samme som da dem begynte å trene.

Årsaken var at prøvekaninen mistet mer vannvekt og lagrede karbohydrater i kroppen, mens ingenting skjedde med de lagrede fettreservene i kroppen.

Blir det ikke for varmt med treningsgenser?

Om du føler at det blir for varmt å bruke en treningsgenser så kan du droppe det, eller ta den og knytte den rundt livet eller nakken. Om du for eksempel føler deg svimmel eller kvalm, bør du alltid lytte til kroppen din og ta plaggene av om det er varmen som påvirker deg.

Som nevnt tidligere taper du også mer vannvekt i løpet av treningsøktene når du bruker en varmere genser utenpå. Derfor er det viktig å ta med seg nok drikke under turen. På ekstra harde treningsøkter bør du stoppe opp og drikker minst en halv desiliter med vann hvert 15. minutt.

Related Post