Er hjemme trening effektivt?

kvinne som trener hjemme med kettlebells

Hjemme trening er mer populært enn noensinne. Det er ikke alltid like lett å klemme inn en time på det lokale treningssenteret, og du har flere alternativer, fra den komplette løsningen til basisutstyr. Hva du du får best mulig effekt av, er avhengig av hvor lenge du har trenet, hva du ønsker å oppnå og hvor dedikert du er.

Som med all type trening er motivasjon viktig, i hvert fall i begynnelsen, inntil du finner ditt eget tempo og får rutinen på plass. Mange begynner med øvelser på egen hånd, allerede lenge før abonnementet på treningssenteret blir aktuelt, men det er i mange tilfeller fornuftig å vurdere om du kan få samme kvalitet på eksempelvis styrketrening hjemme.

Fordeler med hjemme trening

Det er flere fordeler med å trene hjemme:

 • Ingen kontingent.
 • Innkjøp er i mange tilfeller billig.
 • Sparer tid.
 • Er komfortabelt.
 • Du slipper å stå i kø til apparater.
 • Du har full kontroll.

Den største utfordringen er nok pris, fordi om du skal ha komplett utstyr, kan inngangsbilletten bli en betydelig størrelse. Noen velger å ta opp forbrukslån til dette eller spare opp over tid.

Hvilket utstyr du trenger

Selv med et minimalt budsjett er det mulig å gå til innkjøp av utstyr som i det minste gir deg muligheten til å trene litt Fitness og litt styrke. Det er også en grei måte å begynne med, så du vet hjemme trening er noe som passer for deg.

Har du mer penger i posen, er det lurt å se på alternativene dine, fordi da kan du gå til innkjøp av utstyr, som gir deg full kontroll og egne apparater. Apparater er mer målrettet på enkelte muskelgrupper, noe som gir mer mening for de mer rutinerte.

to kvinner som trener hjemme på gulvmatte

Trening på budsjett

Med et forholdsvis lavt budsjett kan du gå til innkjøp av:

 • Treningsmatte.
 • Gymball.
 • Dumbbells.

Da har du alt du trenger for å trene hele kroppen faktisk – det er ikke mer som skal til.

Den komplette hjemme gymmen

Så har vi den mer avanserte hjemme gymmen., hvor du har apparater, maskiner og diverse kettlebells og dumbbells:

 • Frivekter.
 • Maskiner til benkpress (evt. også Smith Maskin).
 • Tredemølle. Romaskin til kardio.

Ikke mer enn du gjør det til

Du kan ha alle apparater du bare vil, men uten å faktisk bruke dem så vil du ikke se noen progresjon. Dette gjelder like mye treningssenteret som hjemme, og en motivasjon må du finne slev, men det er nok for mange mer behagelig å trene hjemme (i hvert fall i begynnelsen) enn å gå på treningssenter.

På den andre siden kan det også være smart å kombinere – eksempelvis med personlig trener på senteret og utføre øvelsen du lærer der hjemme.

Så, hva er konklusjonen?

Selvfølgelig er hjemme trening effektivt, men sørg for du har nok variasjon og ikke minst du trener sikkert. Du får neppe noe mer hjelp på treningssenteret om du ikke aktivt oppsøker dette, og da kan du like greit trene gjemmes også. I kombinasjon vil dette bli uslåelig, og motivasjonen kan holdes oppe.

Related Post