Tren hjemme som en profesjonell idrettsutøver

Mann som sitter på gulvet med treningsutstyr

Med apparater, motivasjon og god planlegging, kan du oppnå resultater som en idrettsutøver ved å trene hjemme. Det krever ikke så mye av apparater eller dyrt tilbehør, men det skader heller ikke å ha treningsapparater som gir deg bedre progresjon, og er bekvemme å bruke i øvelser.

Når du gjør en innsats i treningsfeltet, vil du forstå veldig godt hva favorittutøveren din går gjennom, neste gang du ser en fotballkamp på TV eller neste friidrettsstevne. Mange som følger med på sport hiver gjerne inn en kupong på favorittlaget, fordi det gir en god odds, men det er de færreste som har gått gjennom treningsprogrammet til en idrettsutøver.

Vi skal ikke berøre konkrete øvelser i denne artikkelen, men heller se på de elementene en profesjonell utøver må ha for å lykkes, og som du kan inkorporere i din egen treningshverdag. Trenger du treningsprogram er det heller anbefalt å ta kontakt med noen som kan skreddersy program for deg.

Restituering, restituering, restituering

Det viktigste du kan gjøre, er å praktisere såkalt aktiv restituering, Dette er et enkelt konsept, som går ut på du gjør rolige øvelser, i et lavt tempo, selv på hviledager. Dette er noe de aller fleste tåler, men det er viktig å kjenne grensene dine så du unngår skader, og ikke minst for å unngå motsatt effekt. Restitusjon er noe kroppen må ha for å bli sterkere, og uten nok hvile kan du miste progresjon og styrke.

Bruk mest mulig muskler under øvelser

Trener du flere muskelgrupper samtidig, så trenger du også mer muskler. Dette vil hjelpe deg med å bygge styrke over hele kroppen effektivt. Eksempler på slike øvelser inkluderer: markløft, knebøy og skulderpress.

Kvinne som trener hjemme med bånd

Motivasjon og mental styrke

Motivasjon og mental styrke går ofte hånd i hånd. De som konkurrer på høyt nivå trener ikke bare kroppen, men også hodet, for å være rustet til å yte ekstra og maksimalt hver gang. Mental trening er det alt for lite fokus på generelt, men kan være det du trenger til å nå nye høyder.

Motivasjonen kommer alltid innenfra, uansett om noen andre pusher deg. Det er deg selv som tar avgjørelsen om å gå på trening eller å løpe 10 minutter ekstra. Er du sterkt mentalt har du et godt verktøy til å gjøre deg motivert på dager du egentlig ikke har så lyst til å trene.

Spenstøvelser

Spenstøvelser er et annet område som det erfaringsmessig er lite fokus. Dette er øvelser som gjør muskulaturen mer eksplosiv og bidrar til en bedre utførelse av øvelser ellers. Hoppøvelser er noe du vil se i de aller fleste sporter, som fotball, tennis, volley, basketball m.m. – og det er ikke tilfeldig.

Dette er også øvelser du ikke trenger særlig utstyr til. En Step Kasse er fin til slik bruk, for eksempel, men også bare en treningsmatte eller rent gulv.

Drikk mer vann

Til sist vil vi nevne vann! Vann er utrolig viktig for at musklene fungerer optimalt under trening. Bindevevet musklene er laget av, er faktisk stort sett laget av vann, og uten nok væske kan dette påvirke deg negativt, fordi fibrene vil ikke ha nok væske til å gli mot hverandre. I tur kan dette føre til skader og utmattelse. Du kan også oppleve krampe i muskulaturen om kroppen ikke har nok væske.

Related Post