Trening og en håndfull mat

Grønnsaksrett

Lær deg å beregne uten å tenke kalorier. Mat er en av de viktigste faktorene til gode resultater av trening. Det gjelder uansett om du skal ned i vekt, holde vekten eller gå opp i vekt. Det finnes et stort utvalg dietter og kosthold man kan bruke for alle varianter vekt. Hva man velger må bli opp til hver enkelt. Det de aller fleste dietter har til felles er, at mål er oppgitt. Det skal være så og så mye av en eller annen matvarer. Det finnes også kosthold/dietter hvor man skal regne kalorier i tillegg. Hvorfor ikke bruke hånden din som mål i stedet for?

Valg av kosthold og dietter

Har du lest litt om kosthold, og driver med trening, har du nok kommet over utallige varianter og teorier. Det finnes alt fra kosthold basert på vegetariske matvarer til de med mest kjøtt og fisk. Det er høyfett og lavfett, høy karbo og lav karbo, glutenfritt og mere til… Forvirrende for mange. Hva skal man velge?

Det som er viktig er at du velger noe som kan passe for deg. Det vil si en type mat du kan leve med over tid, og som gir de resultatene du vil ha. Ofte handler det om å prøve seg litt frem, og regulere etter hvert. Noe, som fungerer for andre, fungerer ikke nødvendigvis for deg. Det beste er, om du velger noe som gir minst mulig justeringer, i forhold til ditt nåværende kosthold og treningen.

Bruk eget program for trening.

Kvinner som spiser ute

Å telle kalorier eller bruk hånden som mål

Mange endrer kostholdet på grunn av vekten. Noen skal ned i vekt og andre skal opp. Endringer som dette, krever at man har kontroll på hvor mye mat som går inn, og hvor mye energi som brukes. Telling av kalorier blir plutselig den nye hobbyen. Heldigvis finnes det mange app’er, som hjelper deg med dette. Du trenger bare legge inn hvor mye av de forskjellige matvarene du har spist.

Andre vil gjerne ha det noe enklere. Telling av kalorier gjør dem stresset, og vanskelig å gjennomføre over alt man ferdes. Er du av denne typen er det bedre å lære seg hvor mye man skal ha av de forskjellige matvarene, og bruke hånden din som mål.

Lettvint og anvendelig overalt

Hånden har man med seg overalt, og et utmerket mål for mengde for maten din. Går du for eksempel ut på middag etter trening har du det du trenger, for å bregne hvor mye du kan spise.

Bruk hånden din slik:

  • 1 knyttneve = 1 kopp (1 – ½ servering)
  • 1 håndflate = ca 90 g
  • 1 tommel = ca 30 g
  • Øverste ledd på tommelen = 1 ts
  • 1 håndfull = 30 – 60 g (avhengig av hva det er, kompakt eller ikke)

Å bruke hånden gir ikke nøyaktige mål, men likevel godt brukbart. Du slipper telle kalorier, måle på vekt hver eneste matvare og videre. Reguler de forskjellige matvarene etter hvilken diett/kosthold du bruker.

Les også om de viktige proteinene når du trener.

Related Post