Trening og proteiner

Laksefilet med tilbehør

Et nytt år står for døra, og mange har nyttårsforsetter. Ofte er disse å komme i form, begynne med trening, spise bedre eller gå ned i vekt. Her hos oss tenker vi at dette er ikke noe å vente med. Ikke vent til neste mandag eller et nytt år – begynn nå! Det er ingen grunn til å vente. Uansett når du begynner og hva du begynner med, du har kanskje fått med deg at proteiner er viktige?

Les: Ti tips for å komme i gang med trening.

Proteiner

Proteiner er viktige for det meste i kroppen vår, og noe vi trenger ekstra av når vi driver aktiv trening. Til og med de genetiske kodene i cellene våre bygges av nedbrutte proteiner. Proteiner er rett og slett kroppens byggeklosser. Enkelte ting på kroppen din er faktisk så å si rent protein, hår og negler. Muskler består av mye protein, noe karbohydrater og andre stoffer. Når vi spiser brytes proteiner ned til aminosyrer, i fordøyelseskanalen. Når aminosyrene kommer i blodbanen sendes de til de stedene de skal brukes. Forskjellige deler i kroppen trenger en noe forskjellig andel av forskjellige aminosyrer. Proteiner er også energi. I tillegg til å bygge opp forskjellige deler av kroppen vår. Proteiner kan man få fra både animalsk og vegetariske matvarer.

knuste egg i en åker

Proteiner og trening

Diskusjonen går til tider høyt når det gjelder proteiner og trening. Hvor mye trenger man? Er proteintilskudd nødvendig? Dessverre er det vanskelig i bli klok på anbefalingene, da de spriker en del. Det som er sikkert er, at du trenger proteiner. Hvor mye pr dag vil være avhengig av aktivitet og mål med treningen. Det er helt klart at folk som vil bygge store muskler vil trenge mer protein enn andre. Generelt kan man si at 1-2 g protein pr kilo kroppsvekt er nok. Når det er sagt, proteinrik mat har sine fordeler utenom det å bygge muskler. Mange er mette lengre, enn ved karbohydratrik mat. Når kroppen forbrenner proteiner bruker den mer energi enn når annen mat forbrennes. Vi har ikke lyst å gi deg noen bestemt anbefaling annen enn; vurder aktivitetsnivået og målet ditt. Sett deg grundig inn i mat for trening. Kjenn og se etter hvordan det fungerer for deg, og reguler etter hvert.

Les: 10 myter om proteiner.

Proteinrik mat

Å få nok proteiner er altså viktig. Du kan få proteiner gjennom mat og tilskudd. De aller fleste trenger ikke proteintilskudd om maten er riktig satt sammen.

Her er et par tips til proteinrik mat:

  • Fet fisk 100 g; 25 g protein, 6 g fett, 129 kcal
  • Kyllingfilet 100 g; 21 g protein, 3 g fett, 114 kcal
  • Svinekotelett 100 g; 20 g protein, 7 g fett, 148 kcal
  • 1 egg; 6 g protein, 5 g fett, 75 kcal

Når du ser på fettinnhold i matvarer, ikke se deg blind på andelen fett. Selv om fet fisk inneholder en del fett trenger du dette fettet. Det du skal se etter er hvilken type fett du får i deg.

Les også: Generelt om kosthold og trening.

Related Post