Er hjernen en muskel?

3d figur av hjernen

Hjernen er naturligvis den viktigste delen av kroppen, som styrer alt fra tankeprosesser til bevegelser. Hjernen vil også vokse gjennom barndommen og inn i voksenlivet,  samtidig som den kan vokse enda mer om du gjør øvelser. Etter en lang dag med aktivitet trenger den også hvile, noe som er nødvendig, for at du skal fungere best mulig. Lyder dette kjent? Ja, det er fordi dette minner veldig mye om hvordan en muskel fungerer.

Hjernen er et organ

Hjernen er biologisk sett et organ selv om det er mange likhetstrekk med en muskel, og det betyr du også kan stimuleres til å opprettholde viktige funksjoner. Dette inkluderer hvor flink du er til å løse oppgaver, huske ting og finne denne informasjonen tilbake igjen, og ikke minst motivasjon og fokus. Alt dette kan du trene opp hjernen din til.

Alt handler om vaner

Hjernen vår skiller ut stoffer i hjernen, som er belønningssystemet vårt. Dette stoffet gir oss en følelse av lykke og velvære, og er noe som kan motivere oss til å utføre oppgaver, som å trene. Dopamin er å avhengighetsskapende, at det kan være negative sider med det også. La oss ta online casino som et eksempel. De aller fleste av oss kan spille uten at det blir et problem, fordi vi vil gi oss når vi taper for mye penger. Forskning viser, problemspillere vil fortsette å spille selv når de taper, noe som er regulert av utskillelsen av dopaminet i hjernen. Det er fordi de ikke klarer å skille mellom lykkefølelsen det gir å vinne, fra selve spenningen ved å spille. Hvis du er interessert i å sjekke selv kan du prøve her.

Treing gir deg også dopamin

På den andre siden, kan det komme mye godt ut av dopamin. Og i de aller fleste tilfeller er det også positive utfall. De fleste som trener lite eller mye vet dette godt. Etter en hard treningsøkt vil hjernen skille ut dopamin, som gjør vi vil ha enda mer av dette stoffet, og som motiverer oss til neste treningsøkt.

Vi kan si gode vaner vil bære bra for soss, men samme mekanismer vil være der ved såkalt «dårlige vaner». Det er også derfor det er vanskelig å bli kvitt vaner du helst ikke vil ha, noe mange røykere kan skrive under på. Heldigvis er det mulig å trene på vaner så det er mulig å endre på hvilken oppførsel hjernen belønner og ikke.

Hjernen har godt av fysisk trening

Fysisk trening kan hjelpe deg med å opprettholde kognitive ferdigheter, og du vil ha bedre blod gjennomstrømning i hjernen, noe som igjen gir flere positive effekter. I den forbindelse, er det nok heller ikke overraskende kardio er ypperlig for å øke transport av oksygen i blodet, noe som er nødvendig for hjernen sammen med andre mineraler og vitaminer den vil nyte godt av.

Kardiovaskulær trening får du gjennom flere øvelser. En løpetur i skog og mark er alt som skal til, for å få opp pulsen og få fart på blodomløpet. Andre øvelser er med apparater, hvor du kan benytte løpebånd hjemme. Knebøy med hopp og utfall med hopp, er også gode øvelser innenfor kardio.

Så hva er en muskel?

En muskel er satt sammen av muskelfibre og nervefibre, som igjen er celler i grupper med noen spesielle egenskaper. De trekker seg sammen for å lage bevegelse eller kraft, noe som forklarer hvorfor de fleste muskler kan bli større når de strammes og mindre når de hviler. For at musklene skal opprettholde styrke eller bli større, så trenger de en kombinasjon av restituering og proteiner. Hjernen trenger også proteiner, og er faktisk det hjernens nervebaner trenger til å kommunisere med.

Kroppen – tenk helhetlig

En sunn kropp vil påvirke sinnet, på samme måte som et sunt sinn vil påvirke kroppen. Ha alltid dette i mente når du trener, for å få best effekt ut av treningen. Med det menes også det er viktig å gi hele kroppen hvile, næring og nødvendig stimulering, for å få et balansert liv.

Ensidig fokus på trening kan være kontraproduktivt, litt på samme måte som når vi beskriver dopaminets effekt hos de med en spillavhengighet, er det samme mekanismer som spiller inn hos de som har en treningsavhengighet. Det kan diskuteres hva som er mest skadelig, men det illustrerer egentlig bare at alt   bør gjøres med måte.

Ta med deg treningen hjem for å gi deg fullt overblikk og kontroll. Det kan være gunstig av mange sårsaker, å i det minste utføre deler av den fysiske treningen i en hjemmegym.

Related Post