Nybegynner og trening – lag deg gode rutiner!

Kvinne som gjør pushups med vekter

Nordmenn kommer generelt godt ut på internasjonale statistikker for helse, og trening. Likevel ser man på norske statistikker at livsstilsykdommer er økende også her til lands, samtidig som den gjennomsnittlige nordmann blir tyngre. I lys av dette, og andre faktorer, er det mange som tenker å begynne med trening. Beklageligvis faller også mange fra etter en viss periode med trening. Er du nybegynner, lag deg rutiner som vil holde over tid.

Å lage seg nye rutiner for trening

Når man har bestemt, seg for å begynne å trene, gyver man ofte løs på oppgaven med «liv og lyst». I flere uker eller noen måneder trener man, og føler seg helt topp. Deretter begynner motivasjonen å synke. Årsakene kan være flere til dette, men en viktig årsak er mangelen på rutiner.

Det tar tid å bygge opp nye rutiner, og det glemmer man ofte i iveren. Å bygge en ny rutine betyr også å kvitte seg med noen gamle. Dette kan ta tid, og krever at man er oppmerksom på det. Undersøkelser viser at det kan gå flere måneder, og for enkelte et år, før en ny rutine er innarbeidet. Før du begynner å trene, tenk over hvordan du kan lage rutiner som varer.

Finn treningstips på Gorillabloggen!

Derfor faller man av lasset…

Vi er nå inne i et nytt år, og mange har nok begynt å trene. Trening er ofte et nyttårsforsett, som dessverre ikke alltid holder. Hvorfor blir det egentlig slik? Vi har ikke fasitsvaret, men noen svar har vi… (her finner du 21 triks som hjelper på motivasjonen).

Når man begynner å trene har man gode forsetter. Helst hver dag vil man trene, og gjennomfører det – en stund. Over tid begynner man føle at det blir et ork, og man vil helst bruke mer tid til andre ting. Trening hver dag tar tid fra andre aktiviteter.

Sakte, men sikkert, begynner man hoppe over en og annen treningsdag. I løpet av litt tid er 6 dager trening kuttet til 2-3. Det går enda den veien man vil, og dermed blir det enda lettere å fortsette å kutte. Plutselig har man ikke trent på 1-2 uker, men tenker begynne igjen neste mandag… hørt den før?

Bygg opp nye rutiner med en plan

Stikkordet for å bygge opp treningsrutiner er; ha en plan! Denne planen bør inneholde hva du vil med treningen, og hvilken type trening. Det spiller ingen rolle hvilken trening du skal begynne med, planleggingen er den samme.

Lag deg en timeplan. Sett opp faste dager og faste tider for når du skal trene. Denne planen skal man holde seg til uavhengig av hva som ellers skjer. Vil venner ta en kaffe, ja da får kaffen bli på den tiden du ikke har treningstid. Det vil ikke ta lang tid før alle rundt deg aksepterer dette.

Sist, men ikke minst; ikke ha for mye trening til å begynne med. Vær realistisk på hvor mange treninger du kan gjennomføre på en uke. Det er bedre å begynne med 1 – 2 treninger pr uke, og heller øke etter hvert når det er blitt en rutine.

Related Post