Kom i gang med styrketrening

Mann som spenneder armmusklene

Vi bruker muskler hele dagen. Hvorfor ikke begynne med styrketrening for å bli litt sterkere, og dermed gjøre hverdagen enklere og mer behagelig? Styrketrening er også en effektiv måte å forbrenne fett på. Mer muskelmasse krever mer energi, så du får effekt av denne typen trening så lenge muskelmassen opprettholdes. Med andre ord, fettforbrenninga fortsetter i lang tid etter selve treninga.

Målbar fremgang

En av de tingene som gjør at styrketrening for mange er veldig motiverende, er at fremgangen er veldig målbar. Når du kjenner at du klarer å ta fire push-ups en uke, og så syv uka etter, eller at du løfter 40 kilo i benkpress en uke, og 45 uka etter, så følger ofte mange gode følelser med på kjøpet.

I tillegg, trener du de store musklene i kroppen jevnlig nok, vil du garantert få mer overskudd og følelse av velvære, samt at det bidrar til generell forbedring av helsa, både fysisk og psykisk.

Les: Litt trening gir bedre psykisk helse.

Store muskelgrupper

Når vi snakker om de store muskelgruppene, dreier det seg i all hovedsak om musklene i ryggen, magen, skuldrene, lårene, brystet, leggene og armene.

Disse er det ganske enkelt å trene uten å bruke vekter. Det er bare å finne frem til et program på nettet som viser hvilke øvelser som er adekvat for å bli en smule sterkere i de nevnte muskelgruppene.

Styrke versus muskulær utholdenhet

Starter du på null med styrketrening og føler at formen er elendig, vil eksempelvis øvelser som push ups (100 måter å gjøre push ups på), situps, knebøy, planken og så videre, uten å bruke vekter, være ypperlig å begynne med.

«Problemet» som etter hvert oppstår er at når denne treningen begynner å få effekt, så blir ikke musklene sterkere i den forstand at du utvikler rå styrke. Kort fortalt får du økt muskulær utholdenhet i stedet. Tommelfingerregelen er at klarer du mer enn femten repetisjoner av en øvelse, er det da den muskulære utholdenheten som trenes.

Styrketrening med manualer

Skal hverdagen bli enklere gjennom at du kjenner at du er sterkere og fungerer bedre i dagliglivet, må belastningen økes. Det kan styrketrening gjøres ved å trene med manualer. Enten hjemme eller på et treningssenter.

I dag får man kjøpt ganske enkle sett med vekter som kan brukes hjemme, som også kan bygges ut med tyngre og flere manualer etter hvert som du blir sterkere. Med vektene følger som regel et enkelt og beskrivende treningsprogram som tar for seg de store muskelgruppene.

Hvor lenge skal jeg trene?

Det er ikke mange minuttene du trenger å sette av til styrketrening, selvfølgelig avhengig av hvor god form du er i fra før.

Mange liker å ha et enkelt sett med manualer liggende lett tilgjengelig i nærheten av der man befinner seg når man ser på TV. Å trene eksempelvis biceps, triceps og skuldre mens man ser på nyhetene, er enkelt og tidsbesparende. Poenget er å ha vektene lett tilgjengelige. Når du ser dem, vil du bruke dem.

Les: Mer fokus på styrketrening og kosthold.

Husk å gi musklene hvile

Det er etter treningen, når musklene får hvile, at de utvikler seg og blir sterkere. Å trene armmusklene to dager på rad er derfor lite hensiktsmessig. Vent gjerne to-tre dager før du gjennomfører en ny økt med styrketrening der de samme musklene belastes.

Mens armene har sine hviledager, kan jo ryggen og bena få sin tilmålte dose, mens skuldrene og magen trenes en tredje dag.

Fridager er også godt for restitusjonen. Bare sørg for at det ikke fører til at treningen går i glemmeboka.

Les: Viktig med restitusjonstrening.

Related Post