God oppvarming er en viktig del av treningen

Mann som strekker ryggen på gulvet

Når man skal trene skal man være forberedt både i kropp og hodet. Oppvarmingen er en del av dette, og er viktig av flere årsaker. Uansett hvilken type trening man driver med skal oppvarmingen være en del av treningen. Forskjellige typer trening kan kreve forskjellig type oppvarming. Er du, av de som slurver med oppvarmingen, mister du både det skadeforebyggende og fordelene oppvarmingen gir deg.

Oppvarming

Når man trener skal altså oppvarmingen være med i programmet. Hvor lenge man varmer opp kan variere etter hvilken trening man utfører, men et minimum bør ligge på 10-15 minutter. Velger man en kort oppvarming skal den også være såpass intens, at man rekker å bli varm i hele kroppen, men uten at man blir sliten. Hvilken trening man skal til med bestemmer noen ganger hvilken type oppvarming (slik trener du for å gå ned i vekt).

En generell oppvarming kan være å benytte en tredemølle eller en sykkel for en generell styrketrening. Jogging krever at du begynner sakte, og gjerne kun med å gå. Noen typer trening krever at man varmer opp forsiktig og deretter tøyer forsiktig. Er du i tvil for hva du skal gjøre er en grunnregel at; musklene du skal benytte skal være varme før du begynner. God oppvarming skal gjøre treningen bedre og være skadeforebyggende.

Les også: Viktig med restitusjonstrening.

Forberedelse av muskler og nerver

Når man trener bruker man både muskler og nerver, spesielt når du driver styrketrening (slik får du riktig teknikk). Oppvarmingen er ment å skulle forberede disse på treningen. Varme muskler er mer tøyelige og mer mottakelig for den belastningen de skal utsettes for. Nervebaner som er forberedte vil respondere raskere på bevegelser. Ikke bare vil musklene dine være forberedt, men du vil få et større utbytte av treningen.

Dette skyldes at muskler og nerver samarbeider under treningsøkten. Beskjeder fra hjernen din vil gå raskere til musklene. Muskelarbeidet blir mer koordinert og samstemt. I enden av dette vil denne forbedringen av muskelkoordinering være skadeforebyggende. Når man trener vil muskler også ha nytte av andre effekter av oppvarmingen. Kjemiske prosesser i kroppen gjør at blodet går raskere. Dette igjen fører til raskere omsetning av næringsstoffer og bedret oksygenomsetning.

Den mentale effekten av oppvarmingen

Du har kanskje hørt om endorfiner? Dette er kroppens eget «dop», og produksjonen kommer med trening. Endorfiner gjør at man føler seg bedre, og er smertelindrende (Les: Endorfiner er kroppens eget rusmiddel). Normalt begynner endorfinene å «slå inn» ca 20 minutter ut i treningen. Har du da en god oppvarming vil du raskt få den positive effekten i selve treningstiden.

Mentalt vil oppvarmingen også gi deg en forberedelse til hva som skal skje. Det vil være enklere å holde fokuset oppe, og være motivert for det som skal komme.

Det er liten tvil om at ale disse faktorene vil være skadeforebyggende. Det er dessverre altfor mange som har en dårlig oppvarming, med deretter dårlig innsats på treningen. Kroppen er da ikke godt nok forbedret, ikke hodet heller.

Related Post