Styrketrening med riktig teknikk

Mann som gjør pushups

Styrketrening kan være så mangt. Noen trener med vekter, og andre med egen kroppsvekt. Noen løfter skikkelig tungt, andre lett. Variasjonene er utrolig mange. Trener du på et senter har du sikkert lagt merke til dem alle, uansett treningstype. Uavhengig av type trening for styrke – god teknikk er alfa & omega!

Hva er styrketrening?

Begrepet styrketrening sier egentlig alt om treningsformen generelt. Hva er egentlig styrketrening? Hva skjer når man trener? Når man vil trene for styrke løfter man vekter, bruker strikk eller kroppsvekt. Målet med hver enkelt trening er å belaste musklene slik at de blir sterkere. Det som da egentlig skjer i kroppen er at man ødelegger muskelen. Ja, du leste riktig (les også om restitusjonstrening).

Når du, for eksempel løfter vekter, belaster du muskelen mer enn du gjør til vanlig. Vektene skal være så tunge at det siste settet blir virkelig tungt, og man begynner å lure på om man klarer gjennomføre. Det man da egentlig gjør er å «rive sund» muskelfibrene. I tiden etter treningen vil muskelen vokse sammen, og også mer. Det er denne prosessen som bygger styrke.

Les også: Kom i gang med styrketrening.

Teknikk når du trener styrke

Du har garantert sett de, gutta som slenger vekter i «hytt og vær». I forsøket på å bygge en sterk kropp, og øke muskelmassen, blir vektene for tunge. Da er eneste løsning å jukse med teknikken. Dessverre vil dette heller føre til skader over tid, og lite utbytte av treninga.

Teknikk er viktig for en god styrketrening. Styrke i en spesifikk muskel kommer ikke om du må benytte en rekke andre muskler i en øvelse. Ta for eksempel øvelser for biceps, biceps-curl. I denne øvelsen vil man ha belastningen på biceps, som er en «liten» muskel. Velger man da en for tung vekt må man benytte hele kroppen for å løfte vekten. Du ser lett hvem det gjelder, når biceps-curl involverer at hele kroppen svinger med i øvelsen.

I eksemplet over ville en lettere vekt og bedre teknikk ført til bedre resultater over tid. Kroppen skal stå i ro, og det er kun biceps som skal jobbe.

Les også: 14 nybegynnertips.

Hvordan få god teknikk

Å få god teknikk for styrketrening krever øvelse. Når man begynner å løfte vekter skal man begynne med lette vekter. Fokuset skal være på teknikken, og å utføre øvelsen riktig.

Å jobbe med å få god teknikk helt alene kan være vanskelig. Derfor skal man alltid benytte treningssentrenes kunnskap på dette området. Har ikke treningssentret noen som kan hjelpe deg vil det være en investering å leie en personlig trener. Den som hjelper deg skal være i stand til å spotte hva du gjør feil, og hjelpe deg korrigere øvelsen.

Noen grunnregler for god teknikk er vanskelig å gi kun skriftlig, men noen tips kan være nyttig.

  • Spenn magemusklene (omtrent like hardt som når du hoster/ler)
  • Hold skuldrene lave
  • Fokuser på rak rygg, også når du har bevegelser i hoften

Les også: 10 strategier for styrketrening.

Related Post