HIIT – effektiv trening på kort tid

Dame som smiler etter trening

All trening skal være effektiv utfra de målene du har satt deg. Det gjelder både for deg som trener lange økter og du som trener korte økter. Innenfor treningsverdenen finner man stadig nye trender, og noen av de overlever. HIIT (les mer på dailyburn.com) er en trend som absolutt holder det den lover. Metodene er for så vidt ikke nye. Det nye er måten en trener på.

HIIT – High Intensity Inteval Training

HIIT er høyintens trening, i form av intervaller. Selve treningsøkten kan være unnagjort på så lite som 20 minutter. Poenget med denne formen for trening er å være tidseffektiv, samtidig som man oppnår resultater.

Intervall trening har lenge vært kjent som en utrolig effektiv form for trening. Både for fettforbrenning og kondisjon. HIIT er intervalltrening i satt i system, og med en litt annen vri.

Treningen kan utføres hvor som helst, og med hva som helst. Er du ny innenfor denne formen for trening er det greit å utføre den som jogging, sykling eller på en romaskin. Du kan dermed trene for deg selv hjemme eller på et treningssenter.

HIIT på Gorilla Sports Romaskin

HIIT kan gjøres på romaskiner. Vi har valgt bruke denne som eksempel her, da det rett og slett er den romaskinen vi kjenner best. Samtidig som vi vet at den vil gi treningen din kvalitet.

Før du begynner treningen. Pass på at du har stilt inn motstanden, slik at den passer med ditt nivå. Motstanden må ikke være for tung da det er snakk i ganske heftige intervaller. Litt lav motstand gjør også at du slipper å bruke tid på å stille motstanden mens du trener.

Begynn med å varme opp. Gjerne opp mot 5-10 minutter med rolige drag. Hele kroppen må bli godt varm før du begynner intervallene. Det gjør treningen mer effektiv.

Intervallene kan du gjøre slik:

  • 1 minutt rask roing (så raskt du klarer uten stopp i et minutt)
  • 2 minutter roligere roing (uten at pulsen faller for mye)

Intervallene gjentar du til du har kjørt mellom 5 til 8 runder. Hardt ja, men absolutt verdt det.

Kombiner styrketrening med HIIT

Trener du HIIT betyr det ikke at du ikke kan trene styrke. Det er heller bedre for deg å kombinere. Trener du for eksempel 5 ganger i uken kan 2 av dagene være HIIT og 3 av dagene styrketrening. Styrketreningsprogrammet ditt kan gjerne være et fullkroppsprogram.

Er HIIT hetlt nytt for deg pass på at du lar kroppen få venne seg til treningen. Selv om du har trent styrke eller kondisjonstrening er dette nytt for kroppen. Dermed trenger muskler, ledd, bevegelsesmønster litt innkjøring. Er du i god form er det snakk om noen få ganger før du har HIIT inne, og kan kjøre på.

Trener du litt innimellom, for eksempel hjemme? HIIT kan klart være et utmerket tilskudd. Selv om du ikke har et bestemt program og faste treningsdager; få inn minst 3 treninger i uke. La annenhver trening være HIIT.

Se våre produkter på billysports.com.

Related Post