Trening krever at man har en viss struktur, og et treningsmål. Det trenger overhodet ikke være likt andres. Kanskje har du testet ut enkelte programmer andre har laget, eller du er nybegynner? Hvorfor ikke ta sjansen på å lage programmet selv? Det trenger ikke inneholde så mye, men noen hovedpunkter skal man ta i betraktning.
Mål og tid for trening
Trening bør ha et mål. Det kan være fra de helt små stegene, og til hva det endelige resultatet skal være. Det å utforme sitt eget treningsmål er viktig, uansett hva det skulle være. Det kan være å gå ned i vekt, helseforebyggende, føle seg bedre og mye annet. I utgangspunktet bør man ha et hovedmål, og noen delmål.
Delmålene er viktige, og fører deg til hovedmålet. Dette kan for eksempel være å gå opp 20 kg i muskelmasse. Under dette delmålet setter man så opp de mindre målene, og hva de er. Kanskje kan det være, at du innen en måned har lært deg grunnleggende øvelser, for styrketrening (om du er nybegynner). Det er smart å ha flere slike små delmål. Er du mer erfaren er disse ofte relatert til økning i vekten du løfter, eller variasjoner i programmet.
Samtidig som du lager deg mål skal du se på hvor mye tid du skal bruke. Det kan være alt fra 2-3 treninger i uka, og opp til hver dag. Hvilken trening og når! Dette bør man holde seg til, for en god progresjon.
Les mer om kosthold og motivasjon .
Oppbygging av programmet
Når du har satt deg mål er det på tide å se på hvilke øvelser, som er gunstige for deg. Hvilke øvelser vil føre deg til målet ditt, og hvordan skal du trene. Vil du opp i muskelmasse skal øvelser, repetisjoner og antall sett gjenspeile dette. Tenk også gjennom om du skal kjøre helkroppsprogrammer eller splitt.<
Du trenger ikke ha program som er komplisert. Er du nybegynner kan faktisk 4-5 forskjellige øvelser være et godt utgangspunkt. Etter hvert kan du øke antallet øvelser, og legge til variasjoner av øvelsene.
Et godt program skal alltid inneholde det vi kalles baseøvelser. Det vil si øvelser hvor flere muskelgrupper er involvert samtidig. Eksempler på slike øvelse er markløft og knebøy (slik gjør du markløft).
Ha også en balanse mellom øvelser for de forskjellige muskelgruppene. Det hindrer at man får en styrkemessig forskjell i deler av kroppen. Balansen skal være mellom rygg og brystmuskulatur, overkropp og underkropp, også videre.
Trening med eget program
Vi har nå kun nevnt i grove trekk hva en skal tenke på, når man lager et treningsprogram. Det er helt klart at du bør sette deg litt inn i de forskjellige måtene å trene styrke på. Velg metoden som gir deg det du er ute etter. Ikke gå i fella med å kopiere andres programmer. Deres mål kan være helt annerledes enn dine.
Det aller viktigste er uansett; gjennomfør! Bruk gjerne en treningsdagbok for å holde oversikten over alle treningene dine. Før opp dager du trener, vekt du løfter og antall repetisjoner. Det vil også hjelpe deg om progresjonen uteblir. Til slutt; ha maten også i bakhodet. Trening er mye bortkastet om maten ikke er tilpasset målene.